وظیفه شناسی،ثمره ی بزرگ ولایت پذیری در حماسه عاشورا
از نشانه های ولایت مداری وولایت پذیری،وظیفه شناسی وانجام وظیفه در پیشگاه ولایت است.کسی که در برابرولایت امام (ع) سرسپرد،وظیفه شناس می گردد وهیچگاه در انجام هیچ وظیفه ای کوتاهی نمی کند.
در واقع،اطاعت پذیری یاران امام حسین(ع)،درضمن وظیفه شناسی بوده است آنان به تناسب استعداد،توان وتخصص،هریک به وظیفهء خودعمل می کردند.قیس بن مسهرصیداوی،به دلیل اشراف برمناطق جغرافیایی واطلاع ازراههاوبیراهه ها،مسئول نامه رسانی وپیام رسانی می شود.اویکی ازافرادی بودکه نامه ی مردم کوفه رابه امام ونامه ی امام را به کوفیان می رساند.
حضرت اباالفضل العباس،به خاطرروحیه ی شجاعت وشهامت،مسئول آب رسانی به خیمه هاشده وملقب به سقا می گردد،وحتی حضرت سیدالشهداء(ع)به دلایلی،دعوت ازبعضی قبایل را به عده ای خاص واگذارکرد.همچنان که مهلت گرفتن ازدشمن درشب عاشورا را برعهده ی حضرت عباس(ع) گذاشت.
در کربلا،وظیفه شناسی برآمده از ولایت پذیری،بازتاب ویژه ای یافت.سربازان سلحشوری کردند،زنان پایداری نمودندواسراءبه ویژه حضرت سجاد(ع)وحضرت زینب (ع)درمقام تبلیغ واطلاع رسانی،سنگ تمام گذاشتند. (آموزه هایی از مکتب عاشورا،چ اول، معاونت فرهنگی اداره اوقاف،1393، ص40)
بی گمان از سرمایه های مهم نهفته درحرکت عاشورا،معرفی رهبری صالح به امت اسلام وافشای رهبران ناشایست است.فلسفه سیاسی اسلام،مبتنی براین محوراست که عهده داررهبری جامعه،کسی باشدکه صلاحیت های علمی،اخلاقی،حسب ونسب،مدیریت وقاطعیت در او باشد.شناخت این شایستگی ها دشواراست وگاهی هم درقضاوت های مردم،هوی وهوس یاگرایش های خاص،تأثیرمی گذارد.
گزینش الهی برترین انتخاب است.خداوند برای رهبیر جامعه اسلامی، امامن معصوم را به جانشینی رسول خدا، تعیین کرده است که هم معصوم اند، هم از جهت الگویی و دارا بودن کمالات لازم، پیشتاز و برتر از همه اند. این خط سیاسی در مساله رهبری از نقاط قوت وامتیاز شیعه است که برای رهبر ویژگی های خاصی را معتقد است. چه در مورد امامان معصوم، چه نسبت به فقهایی که رد عصر غیبت عهده دارولایت امر می¬شوند.( آموزه هایی از مکتب عاشورا،چ اول، معاونت فرهنگی اداره اوقاف،1393، ص41)